+12

Γεια και πάλι. Τέσσερα χρόνια πολλες λέξεις πλέον. Ετοιμάζω διάφορα πράγματα και για αυτό το λόγο έχω ανεβάσει φέτος τόσα λίγα ποστ στις λέξεις. Ελπίζω ότι θα αρχίσω να ανεβάζω πολύ σύντομα ορισμένα από αυτά τα πράγματα – ειδικά τη δουλειά μου για την διασταύρωση λογοτεχνίας και κώδικα.  Ανάμεσα στα άλλα, πειραματίζομαι και με διαδικασίες παραγωγής κείμενου, ανάμεσα στις οποίες και η μέθοδος S+7. H μέθοδος αυτή, γνωστή και ως «Ν+7», επινοήθηκε από την γαλλική σχολή Oulipo: κάθε ουσιαστικό σε ένα συγκεκριμένο κείμενο αντικαθίσταται με το ουσιαστικό το οποίο μπορεί να βρει κανείς επτά θέσεις παρακάτω σε συγκεκριμένο λεξικό. Έχω παίξει με διάφορα κείμενα αλλά αυτό με το οποίο έχω διασκεδάσει περισσότερο είναι το ακόλουθο απόσπασμα του Οδυσσέα Ελύτη από το Δημόσια και Ιδιωτικά (Αθήνα: Ίκαρος, 1990). Έχω λίγο «κλέψει» με τους κανόνες και έχω χρησιμοποιήσει τα ουσιαστικά που βρίσκονται 12 και 24 θέσεις παρακάτω καθώς η αρχική μέθοδος δεν έβγαλε και πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
 
«μιαν ορθογραφία όπου το κάθε ωμέγα, το κάθε ύψιλον, η κάθε υπογεγραμμένη, δεν είναι παρά ένας κολπίσκος, μια κατωφέρεια, μια κάθετη βράχου πάνω σε μια καμπύλη πρύμνας πλεούμενου».
Οδυσσέας Ελύτης
 

Ν+12

«μιαν ορθοέπεια όπου το κάθε ωμοφόριο, η κάθε ύψωση, ο κάθε υπογραμμός δεν είναι παρά ένα κολυμβητήριο, ένα καύλωμα, μια κάθετη βραχυλογία πάνω σε ένα κανακάρη πρώην πλευριτικού».

Οθωμανικός Αλίγδιαστος

Ν+24

«μιαν ορθοπεταλιά όπου το κάθε ωοειδές, το κάθε φαγγρί, το κάθε υποδεκάμετρο, δεν είναι παρά μια κομεντί, μια καυτηρίαση, ένα κάθετο βρεκεκέξ πάνω σε καναπεδάκι πρωιμαδιού πλευστού».

Οικείος Αλίπαντος

Advertisements
This entry was posted in Διερευνητικά, Συγγραφείς and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s