ανοιχτό βιβλίο

Φανταστείτε μια βάση δεδομένων η οποία θα φυλάσσει όλα τα βιβλιογραφικά στοιχεία όλων των βιβλίων. Κι όμως υπάρχει! Αυτό είναι το Open Library. Το Open Library αποτελεί μια ανεκτίμητη βάση δεδομένων για αναγνώστες και ερευνητές αλλά και μια ένδειξη για την εξέλιξη του δικτύου τα επόμενα χρόνια. Προσπάθειες όπως αυτή έχω την αίσθηση ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος των πνευματικών δικαιωμάτων – ένα ζήτημα πάνω στο οποίο σκοντάφτουν προσπάθειες όπως αυτή της Google η οποία επιχειρεί να σκανάρει και να περάσει στο δίκτυο όλα τα υπάρχοντα βιβλία. Νομίζω ότι απλά δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει το λεξιλόγιο και τις έννοιες οι οποίες μας είναι απαραίτητες για τη σωστή διαχείριση της οικονομίας της γνώσης.

Προσθήκη: Μόλις θυμήθηκα ότι εκτός του Open Library υπάρχει και το LibraryThing, ένα σύστημα (εθελοντικής) καταλογογράφησης των βιβλίων των χρηστών του δικτύου. Το LibraryThing λειτουργεί επίσης και σαν μια εικονική λέσχη βιβλίου συνδέοντας χρήστες με παρόμοιο γούστο.

This entry was posted in Νέες Τεχνολογίες, Οικονομία της γνώσης. Bookmark the permalink.

4 Responses to ανοιχτό βιβλίο

 1. Ο/Η mondo λέει:

  φανταστείτε μια βάση δεδομένων η οποία θα φυλάσσει ολόκληρη τη ζωή όλων των ανθρώπων. κι όμως δεν υπάρχει! αυτό κι αν θα ‘χε ενδιαφέρον!

 2. Ο/Η polleslexeis λέει:

  Ωραία ιδέα! Το σύνολο των βιβλίων αλλά και των προφορικών αφηγήσεων όμως δεν είναι αυτή ακριβώς η (εύπλαστη, συνεχώς επεκτεινόμενη) βάση δεδομένων η οποία φυλάσσει ολόκληρη τη ζωή όλων των ανθρώπων;

 3. Ο/Η mondo λέει:

  θεωρείς ότι το σύνολο αυτό είναι ικανό να φυλάσσει ολόκληρη τη ζωή όλων των ανθρώπων ή μήπως είναι υποσύνολο που υπαινίσσεται το σύνολο; sorry about the belated response, hadn’t realised u were asking.

 4. Ο/Η polleslexeis λέει:

  Το σύνολο των βιβλίων αποτελεί το υποσύνολο το οποίο όχι μόνο υπαινίσσεται το σύνολο όπως πολύ σωστά σημειώνεις αλλά τροφοδοτεί το υπαινισσόμενο σύνολο (=πραγματικότητα) με Σημασία. Ο Χειμωνάς έλεγε, αν θυμάμαι καλά, ότι η τέχνη αποτελεί ένα σχόλιο στην πραγματικότητα- ένα σχόλιο το οποίο έχει την ιδιότητα να κάνει απτή την πραγματικότητα. Αλλά τώρα ανοίγουμε μια μεγάλη κουβέντα. Συγγνώμη για τη δική μου αργοπορημένη απάντηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s