αρχιτεκτονική και δόμηση

Το δημιουργικό ένστικτο όπως αυτό αποτυπώνεται στη λογοτεχνία και στην αρχιτεκτονική -δύο δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην κατασκευή κόσμων:

«Μέσω της λογοτεχνίας, ο συγγραφέας εμπλέκεται σε μια δραστηριότητα χωρίς ‘τέλος’, χωρίς κατάληξη. Η ανάληψη της γραφής, η απόφαση ‘αναλαμβάνω να γράψω’, δεν ισοδυναμεί με την απόδειξη μιας σχέσης ανάμεσα στο εγώ και στα πράγματα. Επωμιζόμενοι τη γραφή, δεσμευόμαστε απέναντι σε ένα συμβάν που δεν αναφέρεται σε κανένα αντικείμενο. Στη λογοτεχνία, η οντολογική διάσταση του ρήματος ‘είναι’ υποκαθίσταται από ιδιότητες οι οποίες προσφέρονται στις προθέσεις του συγγραφέα.

Κι όμως, κάποιοι συγγραφείς μοιάζουν να θέλουν να δημιουργήσουν πλήρεις, αληθινούς κόσμους. Αυτή η χιμαιρική φιλοδοξία της γραφής (που υπό μια ορισμένη οπτική γωνία συγγενεύει με την καρτεσιανή επιδίωξη των ‘Στοχασμών της πρώτης φιλοσοφίας’ για την ολική αναμόρφωση και εκ βαθέων ανασύσταση της φιλοσοφίας ως καθολικής επιστήμης, δηλαδή για τη σύσταση μιας εξαρχής διατύπωσης του κόσμου) δεν εκπληρώνεται ποτέ». (Από το βιβλίο Το γλωσσικό κουτί: Όψεις της δουλειάς του συγγραφέα του Χρήστου Χρυσόπουλου, Καστανιώτης, σ. 62 )

461px-glaspaleis_old_fronteast.jpg

«Τι είναι η ιδέα στην αρχιτεκτονική;

Η αρχιτεκτονική είναι πράξη συγκεκριμένη, ένα μοναδικό γεγονός, μαρτυρία ενός ανθρώπου με σάρκα και οστά πάνω στη γη. Οριοθετημένη γενναιοδωρία σε ένα σημείο ατελεύτητου εδάφους. Γι’ αυτόν το λόγο εν μέρει, ο αρχιτέκτονας λυγίζει κάτω από το βάρος των κατηγοριών. Ενώ του καταλογίζουν ότι είναι ως δημιουργός μιας μη αρχιτεκτονικής τρομακτικής πόλης, καθίσταται παρόλα αυτά η συνείδηση της αργής μεταμόρφωσης της γης σε παράδεισο αισθητηριακών εμπειριών. Δρώντας στο δικό του παρόν, ο αρχιτέκτονας κατασκευάζει και κτίζει τις ογκομετρικές του διαστίξεις σαν ισάριθμα και άνετα μελλοντικά περιβάλλοντα» (από το δοκίμιο «Παρτιτούρα όγκων: Κτίρια νέας γενιάς» του Μισέλ Μπουρντώ και των συνεργατών του δημοσιευμένο στον δίγλωσσο τόμο Εκλάμψεις της πόλης/La ville en eclats, Futura, σ. 73,76)

This entry was posted in Αστικά, Ιχνη, Λογοτεχνία και Υπερκείμενο, Συγγραφείς. Bookmark the permalink.

One Response to αρχιτεκτονική και δόμηση

  1. Παράθεμα: Hello world! | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s