«Όταν αγριεύουν δεν αστειεύονται…»

«Προχωράμε σιγά στις μύτες των ποδιών και φεύγουμε ανάλαφρα σα φαντάσματα. Περνώντας το σύνορο του χωραφιού αρχίζω και ξαναβλέπω το ποτάμι. Μεγάλα φύλλα ταξιδεύουν πάνω του αργά. Μέσα στην ησυχία ακούγονται μόνο τα φτερά των κουνουπιών και των βημάτων μας που καθώς περπατάμε τσακίζουν κλαδιά και κοτσάνια.»

Ε. Χ. Γονατάς- «Οι αγελάδες» (από την ομότιτλη συλλογή)

This entry was posted in Λογοτεχνία και Υπερκείμενο, Συγγραφείς. Bookmark the permalink.

6 Responses to «Όταν αγριεύουν δεν αστειεύονται…»

 1. Ο/Η Tess λέει:

  «Και να που προχτές ήρθε ο νεκρός να μ’ευχαριστήσει_ τον αναγνώρισα από τη φωτογραφία. «Εσύ είσαι φίλος μου αληθινός. Να περιμένεις και θα σε ανταμείψω», μου είπε῾

  Ε. Χ. Γονατάς, «Αγγελτήρια θανάτου» (από τη συλλογή «Τρεις Δεκάρες»)

 2. Ο/Η polleslexeis λέει:

  Είπαμε: ο Ε.Χ.Γ. γράφει μικρά κοάν και τα μεταμφιέζει σαν προσωπικά παραμύθια και αναπολήσεις…

 3. Ο/Η Tess λέει:

  Τι είναι τα κοάν (κάτι σαν χαϊκού; κάτι σαν Τζοάν;) και πού το είπαμε; (παραπομπή παρακαλώ)

 4. Ο/Η polleslexeis λέει:

  To κοάν (τα οποία νομίζω λέγονται και τζοάν) είναι μικρές αφηγήσεις οι οποίες «αντιστέκονται» σε μια αποκωδικοποίηση η οποία βασίζεται στη λογική- τα κοάν γίνονται κατανοητά όταν κανείς τα προσεγγίζει διαισθητικά. Κατ’αντιστοιχία, μπορεί κανείς να θέσει το ερώτημα: μπορείς να προσεγγίσεις (και να καταλάβεις) τον ΕΧΓ μόνο με τη λογική; Όχι βέβαια! Καταλαβαίνεις νομίζω τι λέω- εσύ, άλλωστε, γνωρίζεις πολύ καλύτερα από εμένα τους πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης, προσέγγισης και αποκωδικοποίησης του έργου του ΕΧΓ.

 5. Ο/Η Tess λέει:

  Τι λες τώρα βρε παιδί μου, πολύ ενδιαφέρον αυτό, τού πότε είναι αυτά τα κοάν, ποιας γλώσσας και παράδοσης; το ότι λειτουργούν διαισθητικά το καταλάβαμε, από το απλό γεγονός ότι μου έστειλαν το άλλο τους όνομα για πλάκα, όταν πήγα να τα καταλάβω… (χε!) Παρεμπιπτόντως έτσι όπως το έβαλες πλάγια αυτό το ‘πολύ καλύτερα’ θα νομίζει κανείς ότι είμαι τουλάχιστον ή η δολοφόνος ή η σύζυγός του ΕΧΓ!… (ουδέτερον τυγχάνω φίλοι αναγνώστες)
  Φιλιά πολλά και πες μας, ναι; δημοσίως, εδώ, να μαθαίνουμε.

 6. Ο/Η polleslexeis λέει:

  Τα κοάν ανήκουν στη ζεν παράδοση και είναι μικρές αφηγήσεις, ποιήματα, ερωτήσεις τα οποία χρησιμοποιούν το παράδοξο με σκοπό να βοηθήσουν τον practitioner της παράδοσης αυτής να φτάσει το επίπεδο της φώτισης. Τα κοάν λειτουργούν διαισθητικά με σκοπό την αποκάλυψη του παράδοξουκαι του πεπερασμένου αυτού του κόσμου. Τα κείμενα του ΕΧΓ λειτουργούν με ένα παρόμοιο τρόπο- σκέψου την «Προετοιμασία», παραδείγματος χάριν.

  Και μπορεί να μην είσαι όυτε σύζυγος ούτε δολοφόνος του ΕΧΓ αλλά γνωρίζεις και έχεις μελετήσει το έργο του σε βάθος. Αυτά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s