«ένας ή περισσότεροι λύκοι…»

Αυτό δεν το ήξερα αλλά χάρηκα πολύ που έμαθα ότι υπάρχει: Volcanic Lines: Deleuzian Research Group– και θα βγάλουν και εξαμηνιαία ακαδημαϊκή επιθεώρηση αποκλειστικά αφιερωμένη στον Gilles Deleuze. Ωραίο νέο! Ανυπομονώ για το πρώτο τεύχος!

Το ενδιαφέρον (αλλά αναμενόμενο) είναι ότι ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Deleuze Felix Guattari απουσιάζει μυστηριωδώς (;) από την ερευνητική εξίσωση. Το ζήτημα είναι ότι ο Deleuze έγραψε σε συνεργασία με τον Guattari κείμενα αιχμηρά, τρομερής ευρύτητας και ορμής (L’Anti-Oedipe,* Mille Plateaux-το αγαπημένο μου-,*2 Qu’est-ce que la philosophie?*3) και είναι τουλάχιστον άδικο ότι ο δεύτερος απουσιάζει. Κανείς θα μπορύσε εύκολα να αντιτείνει ότι ο Deleuze έγραψε πολύ σημαντικά κείμενα και μόνος του- κάτι το οποίο φυσικά δεν αμφισβητώ διόλου.
H πρώτη-πρώτη φράση του Mille Plateaux (Χίλια Επίπεδα): «nous avons ecrit l’ Anti-Oedipe a deux. Comme chacun de nous etait plusieurs, ca faisait deja beaucoup de monde» («ο Αντι-Οιδίποδας γράφτηκε από τους δύο μας. Από τη στιγμή που ο καθένας μας ήταν πολλοί, ήμασταν ήδη αρκετά μεγάλο πλήθος») προσπαθεί να υπερσκελίσει αυτό το (πολύ ακαδημαϊκό) cult of personality αναποδογυρίζοντας το : ο ένας συγγραφέας χάνεται στους δύο και οι δύο στις πολλαπλότητες του καθενός ξεχωριστά. Συνεπώς, η (εκούσια-ακούσια δεν έχει σημασία) παράβλεψη του Guattari μοιάζει σαν μια αντίδραση: μια προσπάθεια αποσιώπησης των πολλαπλοτήτων για τις οποίες πάλεψαν να υπερασπιστούν τόσο πολύ οι D(eleuze)&G(uattari).

*Ο Αντι-Οιδίποδας έχει εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ράππα
*2 ακόμη αμετάφραστο
*3 Τί είναι η φιλοσοφία; κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα στα ελληνικά σε μια καλή μετάφραση αλλά μου διαφεύγει ο εκδοτικός οίκος

This entry was posted in Deleuze & Guattari, Διδακτορικό. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s